KANDYDOZA ŻOŁĄDKA

kandydoza zołądka

Obecność drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym człowieka nie zawsze świadczy o zakażeniu. Grzyby, głównie drożdżaki, występują u 10–40% zdrowej populacji, bytując od jamy ustnej do odbytnicy. W normalnych warunkach ich standardowa liczebność nie powoduje objawów choroby. Problem zaczyna się, gdy liczba drożdżaków niekontrolowanie rośnie.
Kandydoza żołądka to jeden z rzadszych typów zakażenia drożdżakami. Zauważa się jednak wzrost zachorowań na ten typ grzybicy. Najprawdopodobniej związane jest to z rozpowszechnianiem się terapii przeciwwrzodowych. Kuracje te wymagają długiego podawania leków zwiększających pH soku żołądkowego i antybiotyków zwalczających bakterie Helicobacter pylori wywołujące wrzody żołądka.
Kandydoza żołądka występuje na ogół u osób z bardzo obniżoną odpornością. Do głównych przyczyn takiego stanu należą:

  • stosowanie antybiotyków, zwłaszcza doustnych; steroidów i cytostatyków
  • obniżona odporność (HIV, AIDS)
  • przewlekłe choroby (nowotwory, niewyrównana cukrzyca, choroby zakaźne, toczeń, choroby hematologiczne i inne)
  • hospitalizacja w oddziałach IOM
  • niedożywienie

Objawy drożdżycy żołądka są niespecyficzne i obejmują szereg dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, np. biegunkę, nudności, wymioty, wzdęcia, utrata masy ciała, bóle brzucha i krwawienia z przewodu pokarmowego. Badanie endoskopowe ujawnia białawe błony na błonie śluzowej żołądka, może też pokazywać tzw. wrzody grzybicze (wrzody zainfekowane grzybem).
Ważnym aspektem w kandydozie żołądka jest dieta. Grzybicy przewodu pokarmowego sprzyja spożywanie dużych ilości cukrów prostych. Jest to ulubiona pożywka grzybów z rodzaju Candida. W terapii kandydozy zaleca się zatem eliminację tego składnika w codziennej diecie oraz uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych. Niewskazane są takie produkty jak cukier, miód, słodycze, mleko, jogurty owocowe, większość owoców, mąka pszenna i wszystkie produkty z białej mąki. Podstawą diety powinny być świeże warzywa, ukwaszone produkty mleczne (kefir, maślanka), chude mięsa.
Przy antybiotykoterapii należy jednocześnie przyjmować probiotyki, które przywracają równowagę flory bakteryjnej i ograniczają rozwój grzybicy.
Aby wzmocnić naturalną odporność organizmu na grzyby z rodzaju Candida, zaleca się stosowanie suplementu diety Candivac. Mikroorganizmy zawarte w preparacie pomagają utrzymać właściwą równowagę mikrobiologiczną.